Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Απάντηση του κ. Μελετάκου

Στην ανάρτηση της 8-10-2013 ο κ. Μελετάκος μου έστειλε μεσω άλλων ιστοσελίδων 
http://www.rpn.gr/?p=27279
την παρακάτω επιστολή. Η δική μου απάντηση ακολουθεί.

Κύριε Πιστικίδη,
Αναφορικά με το mail που δημοσίευσε ο κ. Πνευματικάτος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνεται την ευκαιρία να  διευκρινίσω τα διάφορα θέματα που αναφέρετε, ως εξής:
1.       Προφανώς και δεν εκπροσωπώ ούτε την ΕΥΔΑΠ ούτε την Περιφέρεια ούτε το ΥΠΕΚΑ. Παρακολουθούμε όμως το θέμα αυτό σαν τεχνολογικοί πάροχοι νέων τεχνολογιών για τις οποίες έχουμε ενημερώσει όλες τις παραπάνω αρχές όπως και διαφόρους Δήμους μεταξύ των οποίων, από τους πρώτους μάλιστα, και τον δικό σας τόσο με εκδηλώσεις όσο και στο Δημοτικό σας συμβούλιο. Σας διαβεβαιώνω ότι παντού βρήκαμε αποδοχή των προτάσεων μας, τόσο γιατί αφορούν τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόζονται πλέον παντού στην Ευρώπη, όσο και γιατί είναι εξαιρετικά φιλικές με το περιβάλλον.  Το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε βέβαια είναι να περιγράφονται εναλλακτικά των συμβατικών τεχνολογιών στα τεύχη δημοπράτησης των έργων, όπου με ανταγωνιστικό κόστος αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων και των δήμων που αφορούν να προκριθούν και να υλοποιηθούν.
2.       Η λύση της Ψυτάλλειας έχει απορριφθεί τόσο από την ΕΥΔΑΠ όσο και από την Περιφέρεια. Δεν υπάρχουν ούτε οι μελέτες, ούτε η χρηματοδότηση, αλλά ούτε μπορεί να ενταχθεί στον τρέχον κοινοτικό πλαίσιο ΕΣΠΑ και βεβαίως πολύ δύσκολα στο επόμενο που όπως γνωρίζεται αφορά κυρίως πρωτογενείς τομείς (καλλιέργειες κτλ) και όχι υποδομές. Ο κύριος λόγος απόρριψης δεν είναι τόσο η δαπάνη κατασκευής όσο το λεγόμενο «ενεργειακό ισοζύγιο λειτουργίας» που είναι συνεχές και αφορά τα αντλιοστάσια και τις αποστάσεις μεταφοράς λυμάτων. Θα ήθελα να σας τονίσω ότι έχουμε κάνει μια προμελέτη για το θέμα αυτό που επιβεβαιώνει τους παραπάνω υπολογισμούς. Αναφορικά με το κόστος, αν προσέξετε στην επιστολή της ΕΥΔΑΠ που αναφέρεστε (Φώτο 1) αναγράφεται «το πρόσθετο κόστος επένδυσης μεταφοράς των λυμάτων είναι 30,000,000. (δηλαδή πλέον του προϋπολογιζόμενου κόστους για αποχέτευση τοπικά και μάλιστα μέχρι τον Σταυρό). Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το συνολικό κόστος κατασκευής είναι περίπου στα 70.000.000 ευρώ που όμως δεν είναι το κύριο θέμα όπως αναφέρω παραπάνω,
3.       Προσπαθώ να μην είναι προφήτης κανενός και δεν θα περίμενα να αναφέρονται τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες στο σύμφωνο συνεργασίας.  Είναι όμως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να το διευκρινίσετε λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει απόφαση χρηματοδότησης  για το έργο Παιανίας Κορωπίου ήδη από το 2010 από την Περιφέρεια για χρηματοδότηση τριτοβάθμιας επεξεργασίας που μάλιστα διακρίνεται στην φωτογραφία του ΚΕΛ Κεντρικών Μεσογείων που επίσης επισυνάπτετε.
4.       Η απεικόνιση των εγκαταστάσεων που δείχνετε στην φωτογραφία 2 στο Πλατύ χωράφι είναι αυτή  του ΚΕΛ βορείων Μεσογείων όπως είχε μελετηθεί το 2003 δυναμικότητας ισοδύναμου πληθυσμού 450.000 κατοίκων και σε έκταση 120 στρεμμάτων. Το πληθυσμιακό φορτίο έχει πλέον διαμορφωθεί στις 120.000 κατοίκους και καταλαμβάνει πολύ μικρότερη έκταση. Αλλά να εξηγούμαστε, τα έργα ανάπλασης της έκτασης που θα περισσεύει (υπολογίζουμε γύρω στα 80 με 90 στρέμματα, καθόσον οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν απαιτούν για δυναμικότητα 120.000 κατοίκων έκταση πέραν των 20 στρεμμάτων) δεν θα καλυφθούν από την ΕΥΔΑΠ και από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δηλαδή, η ΕΥΔΑΠ δεν θα σας σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει τέτοιες κοινόχρηστες υποδομές. Είναι ευθύνη του Δήμου να εκμεταλλευτεί τη ευκαιρία του μικρού χωροταξικού αποτυπώματος του νέου ΚΕΛ και να μελετήσει, σχεδιάσει και εντάξει σε ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδότησης μια τέτοια ανάπλαση.   
5.       Η λύση που έχει προκριθεί για το ΚΕΛ Κεντρικών Μεσογείων είναι συμβατικής τεχνολογίας ενεργού ιλύος, δηλαδή με δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης, βιολογικούς αντιδραστήρες παρατεταμένου αερισμού ανοικτού τύπου και τριτοβάθμια επεξεργασία για επαναχρησιμοποίηση των παραγομένων νερών με αγωγό απόθεσης στον Ευβοϊκό (μαζί με το Μαρκόπουλο). Το έργο έχει ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια και πλέον με την παρέμβαση της πολιτείας προχωρά με τις προδιαγραφές βεβαίως που κατακυρώθηκε. 
6.       Για να υπάρξει χρηματοδότηση ΕΣΠΑ κάθε ΚΕΛ πρέπει να προβλέπει αγωγό απόθεσης ή διασύνδεσης σε φυσικό περιβάλλον. Πράγματι, ο σχεδιασμός για το ΚΕΛ Σπάτων Ραφήνας ήταν στο ακρωτήριο Βελάνι στον Άγιο Νικόλαο της Αρτέμιδος. Ο σχεδιασμός που προτείναμε στην ΕΥΔΑΠ ήταν εκτενής επαναχρησιμοποίηση των νερών τοπικά για αρδευτικούς σκοπούς και σκοπούς πυρόσβεσης και διασύνδεση με το ΚΕΛ κεντρικών Μεσογείων με αγωγό υπερχείλισης για χρήση ιδίως τους μήνες του χειμώνα. Με λύπη μου μαθαίνω ότι οι εξαιρετικά ατυχείς χειρισμοί που έφερναν από «εδώ και από εκεί» το ΚΕΛ Σπάτων Ραφήνας σαν «χαβούζα των Μεσογείων» κατέστησαν εξαιρετικά επιφυλακτικές τις αρχές για τον αγωγό διασύνδεσης με το ΚΕΛ Κεντρικών Μεσογείων για το φόβο ενστάσεων που θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις στο έργο αυτό. Ίσως όμως υπάρχει ακόμη περιθώριο συνεννόησης για το θέμα αυτό.
7.       Η Ανθούσα, η Παλλήνη, ο Γέρακας και το Φούρεσι Παιανίας βρίσκονται σε υψόμετρο σε σχέση με την Αρτέμιδα τη Ραφήνα και τα Σπάτα. Πολύ σωστά αναφέρετε ότι μπορούσαν για το λόγο αυτό να μεταφέρουν τα λύματα τους με βαρυτικούς αγωγούς προς το Πλατύ Χωράφι. Είχαν όμως ταυτόχρονα και την ίδια επιλογή και προς την Δυτική πλευρά και με εγγύτητα στους δύο σημαντικούς Συλλεκτήρες της Αττικής τον ΠΚΣ (Παρακηφίσιο συλλέκτη και τον ΚΠΣ (Κεντρικό Παραλιακό Συλλέκτη) που πρέπει να δεχτείτε ότι είναι καθοριστικοί παράγοντες στο σχεδιασμό του αποχετευτικού στην Αττική. Για το λόγο αυτό έγινε η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετώντας και το σχεδιασμό ενός μικρού ΚΕΛ που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τη Ραφήνα και τα Σπάτα και οι  περιοχές που αναφέρετe εξυπηρετήθηκαν ίσως καλύτερα με τον νέο δυτικό προσανατολισμό.
8.       Το κόστος των 50.000.000€ αφορά μονάχα την κατασκευή του ΚΕΛ σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες που προτείνουμε. Είναι κοστολογημένο με μεγάλη ακρίβεια. Όλα τα άλλα που αναφέρατε προφανώς και δεν συμπεριλαμβάνονται ή δεν μπορούν να καθοριστούν, καθόσον:
·         Oι Γεωτεχνικές, τοπογραφικές, οριστικές μελέτες Συλλεκτήρων, δικτύων αποχέτευσης, προμελέτη ΕΕΛ, και Χρηματοοικονομική μελέτη αφορούν και τα εσωτερικά δίκτυα (που είναι άλλο έργο) οι δε μελέτες για το ΕΕΛ θα επικαιροποιηθόυν από την ΕΥΔΑΠ
·         Η επικαιροποίηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΕΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι θα πραγματοποιηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ
·         Η εκτίμηση κόστους διαδικασίας απόκτησης γης για ΕΕΛ τα αντλιοστάσια, η σύνταξη και υποβολή τεχνικών δελτίων με πρόβλεψη υποέργων, κατά περίπτωση: εργολαβίες δικτύων αποχέτευσης και ΕΕΛ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων), οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, οι απαλλοτριώσεις, η αρχαιολογία, οι Τεχνικοί Σύμβουλοι. Όλα αυτά προφανώς και δεν αφορούν το κόστος κατασκευής του ΚΕΛ αλλά είναι επιπλέον δαπάνες που προβλέπονται από την δημοπράτηση δημόσιων έργων και καλύπτονται από κονδύλια των  οργανισμών που αφορούν.
Τέλος θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής;
1.       Δεν παραβρέθηκα στην εκδήλωση της 26/9/13 γιατί κανένας δεν με κάλεσε. Δεν γνωρίζω βεβαίως γιατί δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την ΕΥΔΑΠ η του ΥΠΕΚΑ.  Οφείλω βεβαίως να σας υπενθυμίσω ότι όποτε προσπάθησα αυτοβούλως να παραβρεθώ σε ανάλογες εκδηλώσεις δεν μου εδόθη ο λόγος. Όταν δε οργανώσαμε ενημερωτική ημερίδα για το θέμα αυτό με την παρουσία διεθνών επιστημόνων και εκπροσώπων της ΕΥΔΑΠ μάλλον δεν τύχαμε της προσοχής που θα έπρεπε…
2.       Επαναλαμβάνω ότι είμαστε απλώς τεχνολογικοί πάροχοι που παρουσιάσαμε τόσο στην ΕΥΔΑΠ όσο και στους τεχνικούς συμβούλους των Δήμων την τεχνολογία μας, ώστε να εγκριθεί και να περιγραφεί εναλλακτικά στα τεύχη δημοπράτησης των έργων. Δεν είμαστε ούτε εργολάβοι, ούτε έχουμε αναλάβει καμία ανάθεση από οποιονδήποτε.
3.       Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανησυχίες σας για την υλοποίηση του έργου  στο Πλατύ Χωράφι ιδιαίτερα με την προϊστορία που έχει το θέμα. Πρέπει όμως να εξετάσετε τα νέα δεδομένα, τις εναλλακτικές και τις συνέπειες της κάθε απόφασης που βεβαίως δικαιούστε να πάρετε.
4.       Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία χρειαστείτε

Με εκτίμηση
Πάνος Μελετάκος MSc MBA
Βιολόγος –Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος