Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Πιστικίδης: Απάντηση στον κ. ΜελετάκοΚύριε Μελετάκο,
Άρχισε μεταξύ μας ένας «άτυπος» διάλογος μέσω mail που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες και πραγματικά δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν κούρασε ή όχι τους όποιους καλόπιστους αναγνώστες. Το θέμα είναι ιεραρχικά πολύ ψηλά στη λίστα των ενδιαφερόντων κάθε κατοίκου της περιοχής αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί στην μορφή αυτή (ανταλλαγής mail μέσα από ιστοσλίδες) όταν δεν μπορεί - εκ των πραγμάτων - να καταλήξει σε λύσεις ή υλοποιήσιμες προτάσεις. Ασφαλώς όμως βοηθά στην ενημέρωση και πληροφόρησή του.
Σας οφείλω μια απάντηση και το πράττω ανά σημείο της δικής σας επιστολής.

 
Σημείο 1: Αποδέχεστε ότι δεν εκπροσωπείται κανέναν επίσημο φορέα της χώρας και παρουσιάζεστε ως τεχνολογικοί πάροχοι. Μιλάτε για ενημερώσεις προς διαφόρους και δεν απαντάτε για την ταμπακιέρα: Όλοι αυτοί οι φορείς που ενημερώθηκαν από εσάς υιοθέτησαν την τεχνολογία σας και που;
Σημείο 2: Πραγματικά δεν μπορώ να ακολουθήσω τον συλλογισμό σας όταν ερμηνεύεται την πρόταση : «το πρόσθετο κόστος επένδυσης μεταφοράς των λυμάτων είναι 30.000.000». Με τα ελληνικά που γνωρίζω αυτό δεν σημαίνει : «πλέον του προϋπολογιζόμενου κόστους για αποχέτευση τοπικά και μάλιστα μέχρι τον Σταυρό». Είναι μια -επιτρέψτε μου- αυθαίρετη ερμηνεία που σας βολεύει στον συλλογισμό σας. Στο έγγραφο της ΕΥΔΑΠ (αν δεν το έχετε ευχαρίστως να σας το στείλω), αφού κάνει την παραδοχή ότι συλλέγονται τα λύματα και των δύο Δήμων στο Πλατύ Χωράφι (που έτσι κι αλλιώς αν κατασκευαστεί ΚΕΛ στη θέση αυτή θα έρχονται τα λύματα ως εκεί) και μετά με τα αντλιοστάσια και τον βαρυτικό αγωγό θα πηγαίνουν στον συλλεκτήρα Χαλανδρίου(Σίδερα). Αυτό αντιπροσωπεύει το 30 εκατ ευρώ (φωτο Β). Σημειώστε όμως ότι:

Α)Δεν είναι ανάγκη τα υψηλά σημεία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου(πχ Ντράφι, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη) να πηγαίνουν Πλατύ Χωράφι αφού βαρυτικά μάλλον είναι απλούστερο να «κουμπώνουν» στο δίκτυο της Παλλήνης.
Β) Η πόλη των Σπάτων απέχει πολύ μικρότερη απόσταση  από τους αγωγούς της Παλλήνης παρά να ακολουθούν μια τριγωνική διαδρομή από Σπάτα προς Πλατύ Χωράφι και μετά προς Σταυρό.
Ακόμα το ενεργειακό κόστος κατά την ΕΥΔΑΠ είναι 1,5 εκατ ευρώ παραπάνω -προφανώς ανά έτος- από ότι θα κόστιζε στο Πλατύ Χωράφι. Μάλιστα συμπεριλαμβάνει και το κόστος για τον Δήμο Παλλήνης. Αν δεχτούμε ότι στην περιοχή (Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα, Αρτέμιδα) υπάρχουν 50.000 παροχές ύδρευσης σημαίνει 30 ευρώ το χρόνο πρόσθετη επιβάρυνση για κάθε παροχή. Δηλ. το ενεργειακό κόστος ανά παροχή είναι 2,5 ευρώ τον μήνα ώστε να αποχετευόμαστε στις άρτιες  εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας.
Σημείο 3: Το σύμφωνο συνεργασίας, που δεν εγκρίθηκε από το ΔΣ του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος- δέχεστε ότι δεν περιέχει τεχνικές λεπτομέρειες. Νομίζετε όμως, ότι ένα τέτοιο σύμφωνο πρέπει να υπογραφεί από τους Δημάρχους χωρίς καμία νομικοτεχνική εισήγηση στα δημοτικά συμβούλια; Χωρίς τέτοια εισήγηση μπήκε ως θέμα στο ΔΣ  του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και χωρίς ανάλογη εισήγηση ήθελε και ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου να το υπογράψει.
Σημείο 4: Η απεικόνιση στη φωτο 2 δεν είναι τα 120 στρέμματα του 2003. Τα συγκεκριμένα 120 στρέμματα φαίνονται στη φωτο Α που σας επισυνάπτω. Στη φωτο 2 είναι περίπου 50 στρέμματα. Όσο για την ΕΥΔΑΠ το γράφετε και σεις ο ίδιος : «η ΕΥΔΑΠ δεν θα σας σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει τέτοιες κοινόχρηστες υποδομές». Μην λησμονείτε επίσης ότι μιλάμε για περιοχή που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος οπότε αν διεκδικητικά και ως ανταποδοτικό προκύψει μια μεγαλύτερη απαλλοτρίωση η ανάπλαση του παραπάνω χώρου- αν ποτέ επιτευχθεί δίπλα στο ρέμα Ραφήνας- δεν θα εξυπηρετεί ανάγκες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.
Σημείο 5: Σας ρωτούσα για άλλα πράγματα στην ερώτηση μου αυτή και άλλα απαντήσατε. Ρωτούσα και ας επαναλάβω: Έχετε δει το σχέδιο του ΚΕΛ Κεντρικών Μεσογείων; σας θυμίζει «κατοικίες» και «καλαίσθητα κτίρια»;
Σημείο 6: Η διασύνδεση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι με το ΚΕΛ Κεντρικών Μεσογείων είναι κάτι που εσείς προτείνετε αλλά δεν υπάρχει πουθενά σύμφωνη γνώμη από τους αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του έργου (εκτός αν προσεχώς πέσει στο τραπέζι και τότε επανελθει ο χαρακτηρισμός μου «προφήτης»). Ακόμα εσείς γράφετε: «Για να υπάρξει χρηματοδότηση ΕΣΠΑ κάθε ΚΕΛ πρέπει να προβλέπει αγωγό απόθεσης ή διασύνδεσης σε φυσικό περιβάλλον». Οπότε μιλάμε για διασύνδεση των ΚΕΛ και αγωγό προς Βελάνι ή ρέμα Ραφήνας;
Σημείο 7: Η Ανθούσα, η Παλλήνη, ο Γέρακας και το Φούρεσι Παιανίας βρίσκονται σε υψόμετρο και βαρυτικά στο πρώτη σχεδίαση «πήγαιναν» Πλατύ Χωράφι. Η λύση που δόθηκε για τις περιοχές αυτές με δυτικό προσανατολισμό, όπως λέτε, δηλ για Ψυτάλλεια, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να κατασκευάσει 7 αντλιοστάσια για να πραγματοποιηθεί το έργο και μάλιστα σημειώνετε «ίσως καλύτερα» (σε σύγκριση με το Πλατύ Χωράφι). Το ίδιο όμως ισχύει και με τους Δήμους Ρ-Π και Σ-Α. Μόλις 7 αντλιοστάσια μας χωρίζουν από μια καθαρή και σύγχρονη λύση ώστε να αποχετευτούμε εκεί που δαπανήθηκαν τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου για να κατασκευαστεί ένα έργο που έχει τις προδιαγραφές να εξυπηρετεί όλη την Αττική, δηλ στην Ψυτάλλεια.
Σημείο 8: Αν κοστολογείτε 50.000.000 το έργο στο Πλατύ Χωράφι και μάλιστα -κατά τα λεγόμενα σας- με ακρίβεια, τότε παραμένει μια διαφορά 20 εκατ από τα 30 εκατ που θα κόστιζε η μεταφορά στη Ψυτάλλεια. Αν συνυπολογίσουμε αυτά που σας αναφέρω στα σημεία 2Α και 2Β  τότε πολύ πιθανό η διαφορά να μεγαλώνει. Επίσης, τίθεται το ερώτημα: με την κατασκευή του ΚΕΛ και των όποιων αναπλάσεων στην περιοχή «θα χαθεί»  ζωτικός χώρος από την περιοχή αυτή που ως σφουγγάρι μάζευε το νερό στις περιπτώσεις πλημμύρας. Με την κατασκευή αυτή ο όγκος των νερών προς την Ραφήνα που μεταφέρει το ρέμα Ραφήνας θα αυξηθεί με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Πως θα αντιμετωπιστούν αυτά; Γνωρίζετε άλλωστε τη πρόσφατη διάλυση της σύμβασης «ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ».
Επί των διευκρινήσεων σας:
Για την (1) και την (2): Ομολογείτε ότι στην ενημερωτική ημερίδα –προφανώς ομιλείτε για αυτήν που έγινε προ διετίας περίπου- στα Σπάτα, «δεν τύχατε της προσοχής που θα έπρεπε», μάλλον ξεχάσατε να αναφέρεται και από ποιόν. Δηλ. την ΕΥΔΑΠ και όποιον άλλον υπερκείμενο φορέα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσετε με αυτούς και όχι με μας. Όσο για την συγκέντρωση στη Ραφήνα στις 26-9-2013, τα είπατε όλα γράφοντας ότι κανένας δεν σας κάλεσε. Είναι πράγματι να απορεί κανείς για ποιόν λόγο έκανε την συγκέντρωση αυτή ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου αφού και η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΚΑ έλαμψαν με την απουσία τους.
Για την (3) και (4): Χαίρομαι γιατί αντιλαμβάνεστε και μάλιστα «πλήρως» τις ανησυχίες μου ως Δημοτικού Συμβούλου και υποψηφίου Δημάρχου,  για την προϊστορία του συγκεκριμένου θέματος.
Η γνώση σας για ανάλογα θέματα θα μου ήταν προσωπικά πολύ χρήσιμη και θα επικοινωνήσω μαζί σας.
Βασίλης Πιστικίδης
υπ Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου