Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Αποχέτευση τώρα. Από την χθεσινή συζήτηση του ΔΣ Ραφήνας-Πικερμίου


Το παρακάτω θέμα εισήχθη ως κατεπείγον στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, διότι η απουσία εκπροσώπου του Δήμου μας από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ,   στις 5/7/2013, μπορεί να εκληφθεί ως συναίνεση στον σχεδιασμό για εγκατάσταση και χωροθέτηση ΚΕΛ στη θέση «Πλατύ Χωράφι». Οι προτάσεις των μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής έγιναν ομόφωνα δεκτές από το ΔΣ.

Πέρα από την ορθή αντίδραση όλων των μελών του ΔΣ στη χθεσινή συζήτηση παραμένει ένα ουσιαστικό ερώτημα: Για ποιο λόγο ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου ήταν ΑΠΩΝ από τη σύσκεψη αν και προσκλήθηκε εγκαίρως; Ποιος ο λόγος αν εκείνος δεν μπορούσε να παραστεί, σε μια τόσης μεγάλης σημασίας σύσκεψη για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου, δεν όρισε εκπρόσωπο του από την πλειοψηφία ή ακόμα καλύτερα από την διαπαραταξιακή επιτροπή; 


Πρέπει να δοθεί τέλος στο αίσχος των βόθρων και των βοθρολυμάτων στους δρόμους του Δήμου μας.
Η άμεση σύνδεση με τη Ψυτάλλεια, όπως το ΔΣ αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2012, και η παράλληλη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων αποτελεί τη πλέον  κοινωνικά και οικολογικά ενδεδειγμένη ΛΥΣΗ, οικονομικά συμφέρουσα και άμεσα εφαρμόσιμη. Οι κάτοικοι απαιτούν αυτό το  περιβαλλοντολογικό έργο, που θα αναβαθμίσει το τοπικό οικοσύστημα και θα δώσει οριστική λύση στη ταλαιπωρία που βιώνουν δεκαετίες. Σημαντική βοήθεια στη προσπάθεια αυτή είναι η συλλογή περίπου 8.000 υπογραφών κατοίκων του Δήμου που θέλουν άμεση λύση και μακριά από το «Πλατύ Χωράφι» και μένουν «αναξιοποίητες» στο δημαρχιακό συρτάρι.

Δείτε πως τέθηκε το θέμα στη συνεδρίαση και τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

1ο ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ - ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Κατόπιν αιτήσεως των:

Δημοτικών Συμβούλων της μείζονος  Αντιπολίτευσης (σχετικά με το θέμα είναι  και   τα αναπάντητα ερωτήματα που ετέθησαν στις 20/6/2013 από τον κ. Κεχαγιόγλου και στις  23/5/2013 από  κ. Πιστικίδη, κα Τόκα)

Μελών  της Διαπαραταξιακής Επιτροπής κ.κ. Π. Βλαχάκη, Β. Πιστικίδη, Α. Τόκα, Σ. Αντωνιάδη, και

του Προέδρου του  Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου κ. Π. Στέφου

ΘΕΜΑ: « Λήψη απόφασης,  για την υλοποίηση  συγκεκριμένων ενεργειών σε σχέση με  τις νέες εξελίξεις , που προέκυψαν για  την χωροθέτηση και εγκατάσταση του ΚΕΛ Β. Μεσογείων στη θέση Πλατύ Χωράφι και της απουσίας εκπροσώπων του Δήμου Ραφήνας –Πικερμίου στην νέα πρόσφατη  σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5/7/2013» .ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΑ)    Το Δ.Σ. επικαιροποιεί και  εμμένει στις αποφάσεις του, που ελήφθησαν:

            α) στις  8/2/2011 με αρ.απόφ. 16/2011 (ομόφωνα) για την μη χωροθέτηση και εγκατάσταση του ΚΕΛ  Β. Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι,

            β) στις 17/01/2012 με αρ.απόφ. 03/2012 για την έναρξη των διαδικασιών υπαγωγής  του δήμου μας στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας,

            γ) την  υπ’αριθ. 44/2013 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Δήμου μας κατά την οποία : «Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου σε συνεργασία με το Δήμαρχο Παιανίας όπως προβούν σε άμεσες επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες ΥΠΕΚΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ,ΕΥΔΑΠ και κάθε άλλου αρμόδιου φορέα και εμπλεκόμενο Δήμο, για την προώθηση ( Σαν εναλλακτική λύση πέραν της αιτηθείσης για την Ψυτάλλεια), την χωροθέτηση  του Βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου στα διοικητικά όρια του Δήμου Παιανίας, με τη διαβεβαίωση του Δημάρχου Παιανίας ότι αποδέχεται την χωροθέτηση και εγκατάσταση του ΚΕΛ αυτού στα Διοικητικά όρια του Δήμου του, εγγύς του ήδη χωροθετηθέντος ΚΕΛ Παιανίας Κορωπίου».Β)   Αποφασίζεται η άμεση  επίδοση της σημερινής απόφασης του Δ. Σ εκ μέρους του Δήμου στον υπουργό  ΠΕΚΑ, στον Γενικό Γραμματέα Υδάτων , στον Διευθυντή και αρμόδιο της  ΕΥΔΑΠ στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής  κ. Κρεμλή , στον  Περιφερειάρχη, στον ημερήσιο και τοπικό τύπο,Γ) Αποφασίζεται η σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης στις 29 ή 30 /7/2013 στο Δημαρχείο με την συμμετοχή των Δημοτικών συμβούλων, όλων των βουλευτών της Περιφέρειάς μας, τον Περιφερειάρχη,    αρμόδιους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ , εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Γεωλόγων, τους  πρόεδρους των τοπικών συμβουλίων Ραφήνας και Πικερμίου καθώς και των τοπικών συλλόγων .Δ)     Αποφασίζεται η πραγματοποίηση εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη μας κατά των αποφάσεων που λαμβάνονται   ερήμην μας  με την ανάλογη δημοσιοποίησή  της στα ΜΜΕ .Ε) Αποφασίζεται να υπάρξει απάντηση στα αναφερόμενα στο  δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ(6/7/2013)Το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2487&language=el-GR 

Σημείωση Βασίλη Πιστικίδη:

Ο συντάκτης του δελτίου τύπου του ΥΠΕΚΑ, «λησμονεί» :

Α) ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου πέρα από την λύση της Ψυτάλλειας έχει προτείνει και την εναλλακτική λύση του ΚΕΛ Κεντρικών Μεσογείων

Β) οι προσπάθειες για την επίλυση του θέματος της αποχέτευσης έχουν γίνει εδώ και χρόνια από τον τότε Δήμο Ραφήνας. Αναφέρουμε την τελευταία προσπάθεια που είχε ανακοινωθεί με «φανφάρες» –Αύγουστος 2008- από τους αρμόδιους υπουργούς δηλ. η ένταξη των έργων αποχέτευσης για τοπικό ΚΕΛ, στα ΣΔΙΤ αλλά η Ελληνική Πολιτεία δεν προχώρησε το θέμα έχοντας την περιοχή δέσμια στην «προίκα της ΕΥΔΑΠ»

Γ) ας μην απειλούν με πρόστιμα τους Δήμους και κατ επέκταση τους πολίτες για θέματα, που η Κεντρική Κυβέρνηση για τις δικές της σκοπιμότητες δεν επέλυσε χρόνια τώρα, ενώ φρόντισε να δώσει «αναίμακτη» λύση στο ίδιο ακριβώς ζήτημα σε όμορους Δήμους.