Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Συγκέντρωση κατά της κατασκευής ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι


Πολλοί οι ομιλητές, πολλές οι τοποθετήσεις σήμερα στη συγκέντρωση κατά της κατασκευής ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και δρομολόγησης της λύσης Ψυτάλλεια. Η παρακατω τοποθέτηση έγινε "τηλεγραφικά" (στο μέτρο του εφικτού) ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν θέση και άποψη όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους συμμετέχοντες.
"Θα ξεκινήσω με το αυτονόητο: Θέλουμε αυτό το αγαθό που μας στερούν χρόνια τώρα. Θέλουμε αποχέτευση.
Να τελειώνουμε με τα λύματα στους δρόμους, να τελειώνουμε με τα λύματα στη θάλασσα.


Αυτό το κατ εξοχήν περιβαλλοντικό έργο και μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας που μας το στερεί η Ελληνική Πολιτεία μια τριακονταετία τώρα τουλάχιστον, αφού ευνούχισε τους ΟΤΑ της Αττικής ως προς την αρμοδιότητα αυτή και την παρέδωσε στην ΕΥΔΑΠ.
Όμως δεν πάψουμε να κυνηγάμε το όνειρο, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης, σύμμαχο στη προστασία της υγείας μας, ένα έργο υποδομής αλλά και εξοικονόμησης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό που έχουμε όμως λόγο στο που και πως θα γίνει. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας και δεν το απεμπολούμε. Δικαίωμα που προκύπτει από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλους εμάς, και δεν το χαρίζουμε στους όποιους αρμόδιους, που αντί να πέσουν με τα μούτρα που λένε στην ενημέρωση του πολίτη ως όφειλαν, είναι εξαφανισμένοι από τις διαδικασίες των Δημοτικών Συμβουλίων και προσπαθούν να εκφοβίσουν με τα περίφημα πρόστιμα.
Τέτοιοι εκφοβισμοί πιάνουν τόπο μόνο σε αυτοδιοικητικούς χωρίς ειδικό βάρος.   
Και μπαίνει το ερώτημα εμείς εδώ τι αυτοδιοικητικούς έχουμε;
Έχουμε έναν Δήμαρχο λοιπόν, που δεν τολμά να υπογράψει το κείμενο καλέσματος για την συγκέντρωση που ετοιμάζει γιατί ξέρει ότι είναι γεμάτο ανακρίβειες. Όπως για πχ ότι με πρωτοβουλία του δήθεν συζητήσαμε 30 φορές το θέμα ΚΕΛ στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Η αλήθεια είναι ότι το συζητούσαμε μετά από αιτήματα της Διαπαραταξιακής Επιτροπής -στις συνεδριάσεις της οποίας ήταν συνήθως απών, γι αυτό και την διαλύσαμε-και τα συζητούσαμε μετά από επίμονες και συνεχείς ερωτήσεις που θέταμε εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι ώστε να έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση. Ερωτήσεις στις όποιες αντιδρούσε αρνητικά και θεωρούσε ότι κακώς τις επαναφέρουμε ξανά και ξανά.
Μας κατηγορεί ότι έχουμε και συμφέροντα!  
Ε ναι λοιπόν λες και μια αλήθεια Δήμαρχε, έχουμε! Συμφέρον μας είναι η υγεία των κατοίκων και η προφύλαξη της απαξίωσης των περιουσιών ιδιωτικών και δημόσιας όπως η θάλασσα μας και η πολύτιμη παλαιοντολογική κληρονομιά αυτού του τόπου!
Η θέση του κ Δήμαρχου δεν είναι γνωστή. Τη μια κατά στο Πλατύ  Χωράφι την άλλη υπερ. Πρόταση για το μεγάλο αυτό θέμα που ταλανίζει την περιοχή μας δεν έχει. Ως εκκρεμές αιωρείται από δω και από κει χωρίς σταθερή θέση, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι παλινωδίες του ενισχύουν την αναξιοπιστία του.
Πόσο δύσκολο του είναι τώρα να κατανοήσει ότι του έλαχε ένα ώριμο ΔΣ που έχει αφήσει έξω τις παραταξιακές διαφορές και ενωμένο πορεύεται σταθερά στη λύση Ψυτάλλεια.
Δεν είμαστε εμείς άνθρωποι της κυβίστησης κοινώς της κωλοτούμπας!
Η θέση μας για Ψυτάλλεια εκπορεύεται από εμπιστευτικό (γιατί άραγε) έγγραφο της ΕΥΔΑΠ όπου η αποχέτευση στη Ψυτάλλεια των περιοχών της Ανατολικής Αττικής είναι η μόνη περίπτωση οικονομοτεχνικής δικαιολόγησης του γιγαντιαίου έργου που κατασκεύασαν εκεί.
Η εμμονή της πολιτείας για κατασκευή ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι είναι η μοναδική ελπίδα ενός δημάρχου σε «ελεύθερη πτώση» με ανύπαρκτο έργο, να παρουσιάσει κάτι, έστω και ξένο, ως επίτευγμα του.
Η παραποίηση γεγονότων από διαφόρους τις τελευταίες μέρες,  είναι σε καθημερινή χρήση ώστε να δημιουργηθεί μια  εικονική πραγματικότητα, λες και ο κάτοικος αυτής της πόλης έχει υποστεί λοβοτομή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια εκστρατεία λάσπης  με στόχο όλους εμάς τα μέλη του ΔΣ που σταθερά υποστηρίζουμε τη λύση Ψυτάλλεια, που είναι και εφικτή τεχνικά και προσφέρει οικονομία κλίμακας. Ας γνωρίζουν οι «βιομήχανοι λάσπης» ότι δεν θα μας κάμψουν. Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα πέσουμε. Αντιστεκόμαστε στο παράλογο και θα νικήσουμε στον αγώνα αυτό για την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε να έχουμε γνώμη, θα συνεχίσουμε να την διατυπώνουμε, θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε ως σκεπτόμενοι πολίτες στο ΔΣ.
Ας μην λησμονεί ο κ. Δήμαρχος κάτι πολύ σημαντικό ότι ο νόμος τον υποχρεώνει να υλοποιεί -να εκτελεί- τις αποφάσεις του ΔΣ. Ποιες ενέργειες έκανε για την τελευταία απόφαση την 118 του περασμένου Ιουλίου; Γνωρίζει ότι αυτό συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος;
Στη συνεδρίαση στις 2-9-2013, τον ρώτησα αν ξέρει τι αναφέρει το περίφημο σύμφωνο συνεργασίας που ζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός να υπογράψει και μου απήντησε ότι δεν γνωρίζει το κείμενο! Σήμερα θέλει να το υπογράψει αφού στηρίζει τη λύση Πλατύ Χωράφι, άρα γνωρίζει τους όρους; ξέρει που θα βάλει την υπογραφή του; Και αν ναι γιατί δεν συγκαλεί το ΔΣ να μας ενημερώσει; Γιατί φοβάται, γιατί αποστρέφεται τις δημοκρατικές διαδικασίες;
Ακούσατε από τους προηγούμενους ομιλητές τα επιχειρήματα για την υπεροχή της λύσης Ψυτάλλεια. Δεν θα ήθελα να επαναλάβω θέσεις που ήδη διατυπώθηκαν και γι αυτό εστιάζω μόνο σε κάποια σημεία.
Α. Ποιά η αξιοπιστία της ΕΥΔΑΠ, όταν
Ξέχασε το Μέγα Ρέμα Ραφήνας στη πρώτη μελέτη το 2003.
Ξέχασε να ζητήσει τη γνωμοδότηση από το ΔΣ Σπάτων-Αρτέμιδος στην μερική οριοθέτηση μετά από λίγα χρόνια και αρνήθηκε την ένταξη του Δήμου Σαρωνικού δύο φορές το 2011 (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) και τον Γενάρη του 2012 τον δέχτηκε στη Ψυτάλλεια.
Β. Τι λύση μας παρουσιάζει η ΕΥΔΑΠ για τον τρομακτικό κίνδυνο της επαύξησης των όγκων νερού στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας; Με την κατασκευή του εργοστασίου στο Πλατύ Χωράφι και την τσιμεντοποίηση και ασφαλτοποίηση δεκάδων στρεμμάτων εκεί που τα όμβρια τους θα πέφτουν στο ρέμα αντί να συγκρατούνται στη θέση εκείνη, πως θα αντέξει η Ραφήνα αυτόν τον κατακλυσμό; Θυμίζω τι έγραψε ο καθηγητής του ΕΜΠ και Διευθυντής του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού κ. Τσακίρης σε άρθρο του στο Βήμα: Ραφήνα συγγνώμη! Αν το Μέγα Ρέμα μείνει χωρίς διευθέτηση και η παροχετευτικότητά του μείνει ως έχει ή ακόμα χειρότερα αυξηθεί.
Γ. Μας λένε ότι θα επιβαρυνθεί η λειτουργία της Ψυτάλλειας από τα λύματα της Ανατολικής Αττικής και κάποιοι ξεσήκωσαν τα ΔΣ δήμων στον Πειραιά ώστε να βγάλουν ψηφίσματα κατά αυτής της προοπτικής. Βρήκαν μάλιστα και πρόθυμους υποστηρικτές και στο ΔΣ του Δήμου μας. Ξεχνούν όλοι αυτοί ότι το πρόσθετο φορτίο των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος είναι μόλις το 3% της δυναμικότητας του ΚΕΛΨ που ήδη λειτουργεί πολύ πιο κάτω από τα τεχνικά του όρια (περίπου στο 65%);
Δ. Μας λένε σε επίσημο έγγραφο από την ΕΥΔΑΠ ότι τα λύματα δεν πρέπει να «οδεύουν» σε άλλη λεκάνη από αυτή που παράγονται. Ας μας πουν λοιπόν σε ποιά λεκάνη ανήκει ο Γέρακας, η Παλλήνη, η Ανθούσα, το Φούρεζι της Παιανίας που τους στέλνουν –και καλά κάνουν- στη Ψυτάλλεια.

Είναι η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον. Να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών.
Είναι τώρα η ώρα των λύσεων.
Έχουμε αγώνα για αυτό που αξίζει η Ραφήνα και το Πικέρμι, αυτό αξίζει η περιοχή μας.
Αυτό πρέπει να κάνουμε για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας.
Δεν είναι η ώρα να λυγίσουμε. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε πίσω.
Η λύση είναι εδώ μπροστά μας και λέγεται Ψυτάλλεια.
Είναι η ώρα να λειτουργήσουμε επιτέλους αυτοδιοικητικά και διεκδικητικά."