Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ποδοσφαιρικό Τουρνουά ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ


Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ με έτος ίδρυσης το 1932, συμπληρώνει φέτος 81 χρόνια ιστορίας και πρωταγωνιστικής δράσης στα αθλητικά πράγματα της Αττικής. Είναι δίκαια ένα από τα ιστορικότερα αθλητικά σωματεία της περιφέρειας με πολλές συμμετοχές στη Δ΄ Εθνική Κατηγορία και διακρίσεις, ενώ από εφέτος συμμετέχει στην Γ΄ Εθνική.
Πιο πολύ όμως και από τις αγωνιστικές της διακρίσεις, η Τριγλία υπερηφανεύεται για τις καταβολές της και αυτά που εκπροσωπεί το έμβλημά της. Είναι το σύμβολο της προσφυγιάς, το λάβαρο χιλιάδων ελληνικών ψυχών που ξεριζώθηκαν το 1922 από τα χώματα της Μικράς Ασίας αφήνοντας πίσω σπίτια, περιουσίες, και το χειρότερο, νεκρούς και αγνοούμενους. Δέκα χρόνια αργότερα, η  αγάπη τους για τον αθλητισμό, μετουσιώθηκε από την ίδρυση του σωματείου μας. Ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα χρώματά της, το κίτρινο και το μαύρο, τιμώνται εδώ και 81 χρόνια από την Τριγλία Ραφήνας -όπως την αποκαλούν οι φίλαθλοι- στα γήπεδα και η προσπάθεια όλων επικεντρώνεται πλέον στο να εμφανιστεί η ομάδα μας ακόμα πιο δυνατή στο μέλλον.
 Η Τρίγλια (Tirilye), η πατρίδα των  προγόνων μας, είναι μεχρι και σήμερα παραθαλάσσια κωμόπολη της περιοχής της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας. Πρόκειται για οικισμό, στον οποίο κατοικούσε - κατά συντριπτικό ποσοστό - συμπαγής ελληνόφωνος και χριστιανικός πληθυσμός μέχρι το 1922. Είναι η πατρίδα του μετέπειτα εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης και σημερινού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μεγάλος αριθμός κατοίκων της Τρίγλιας εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα και η πρώτη ονομασία που έδωσαν, στη πόλη που βλέπετε, ήταν το όνομα της αλησμόνητης πατρίδας Τρίγλια, γεγονός που επεξηγεί την ονομασία της ομάδας μας.
Με την ευκαιρία της συμμετοχής του ΑΟ ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ, αυτή τη χρονιά, στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής αποφασίστηκε η διεξαγωγή αυτού του τουρνουά με τη συμμετοχή ομάδων με προσφυγικές ρίζες. Ήταν για πολλούς από εμάς ένα όνειρο χρόνων. Εδώ στη φιλόξενη Αττική γη που ρίζωσαν οι ξεριζωμένοι πρόγονοι μας, οι  συμπατριώτες του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, να διοργανώσουμε τα πρώτα ποδοσφαιρικά ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ.
Στόχος είναι μέσα από τις αξίες του αθλητισμού να τιμηθεί ο άγιος της προσφυγιάς και θερμός φίλαθλος, ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης.
Δεν χρειάζεται λοιπόν εξήγηση ότι στη πρώτη αυτή διοργάνωση είναι καλεσμένα τα δύο ιστορικά προσφυγικά σωματεία της Σμύρνης, ο Απόλλων και ο Πανιώνιος, που και τα δύο συνδέονται άρρηκτα με τον «περίβλεπτο»  ιεράρχη Χρυσόστομο Σμύρνης, ο οποίος πα­ρέ­μει­νε έμπρακτα σ’ ό­λη του τη ζω­ή  υ­πο­στη­ρι­κτής του σμυρ­να­ϊ­κού α­θλη­τι­σμού. Το ό­νο­μα του Χρυ­σό­στο­μου δεν γρά­φτη­κε στο πάν­θε­ον του ελ­λη­νι­σμού μό­νο για τον μαρ­τυ­ρι­κό του θά­να­το. Πα­ρα­μέ­νει χα­ραγ­μέ­νο και στην ι­στο­ρί­α του Ιω­νι­κού α­θλη­τι­σμού, αφού υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Απόλλωνα και επίτιμος πρόεδρος του Πανιωνίου. Επίσης, είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ΑΟ Τριγλίας Ραφήνας αλλά και για την φίλαθλη Ραφήνα, που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και ένα άλλο κορυφαίο σωματείο με προσφυγικές ρίζες η ΑΕΚ, η «Βυζαντινή αυτοκράτειρα» του αθλητισμού μας, η συνέχεια της ένδοξης αθλητικής παρακαταθήκης των Ελλήνων της Πόλης. Η ομάδα για την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε αναφέρει: "Η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα. Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν".
Σήμερα, αυτοί οι γίγαντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και άξιοι εκπρόσωποι του προσφυγικού αθλητισμού βρίσκονται εδώ, στο γήπεδο της Ραφήνας σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου, σε μια αθλητική εκδήλωση φόρο τιμής στη μνήμη του αλησμόνητου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Στα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα, κάθε ποδοσφαιρική ομάδα ήταν δεμένη με μια γειτονιά, μ’ ένα τόπο, μιαν ιδιαίτερη πατρίδα. Για τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, η έννοια της ιδιαίτερης πατρίδας δεν έχει πάντα συγκεκριμένη αναφορά σε χωριό, σπίτια και περιουσία, αφού σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού τους αναφέρεται στην Πατρίδα του αποκλειστικά μέσα από τη μνήμη. Τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία προσπάθησαν από την ίδρυση τους,  και τα κατάφεραν, να διατηρήσουν ζωντανή αυτή την μνήμη στον αθλητικό χώρο και να δώσουν μια πολιτισμική διάσταση στο ποδόσφαιρο.
Η ανταπόκριση στο κάλεσμά του ΑΟ ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ, από τα αδελφά προσφυγικά σωματεία, τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ, τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ, την ΑΕΚ, έρχεται να αποδείξει ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα σε εποχή πλήρους επαγγελματισμού, μπορεί ακόμη να ελπίζει, αφού οι διοικήσεις τόσο μεγάλων σωματείων τιμούν τις ρίζες τους και δεν λησμονούν την ιστορία.