Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Βασίλης Πιστικίδης: Γιατί καταφηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014

Γιατί καταψηφίσαμε Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου
                                                           άρθρο στην εφημ "Ανατολική Ακτή"

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2014 του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Από τη θέση μας ως αντιπολίτευση ασκήσαμε έντονη  κριτική αφού η δική μας ματιά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 διέκρινε έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον. Η σημερινή διοίκηση του «Καλλικρατικού» μας Δήμου δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα καινούργιο και το υπό έγκριση τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται έντονα από «έργα – συνέχειες» των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Δεν διαφαίνεται καμιά συγκεκριμένη στρατηγική ώστε να αναπτυχθεί ο Δήμος μας ομοιόμορφα και με διαφανείς διαδικασίες μέσα στις δύσκολες μέρες της οικονομικής κρίσης.
Από την θέση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προσπαθήσουμε έστω και αυτά τα λιγοστά έργα να πραγματοποιηθούν και να μην μείνουν στα χαρτιά παρά τις όποιες σοβαρές επιφυλάξεις έχουμε για αυτό. Επιφυλάξεις διότι για να ενταχθεί ένα έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου πρέπει να έχει διασφαλισμένη πίστωση, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση προφανώς και δεν υφίσταται αφού ζητήσαμε- όπως είχαμε κάνει και σε προηγούμενες συζητήσεις για τα Τεχνικά Προγράμματα των ετών 2011-12-13- να μας πληροφορήσει ο Δήμαρχος και η αρμόδια Αντιδήμαρχος αν  οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από τη ΣΑΤΑ, είτε από άλλες πηγές χρηματοδότησης χωρίς να πάρουμε ποτέ απάντηση.
Στην επισήμανση μας ότι η τακτική επιχορήγηση ΣΑΤΑ είναι αρκετά περικομμένη για τους Δήμους και η περικοπή αγγίζει το 53% συγκριτικά με τις πιστώσεις του 2013, η Δημοτική Αρχή φάνηκε να αγνοεί το θέμα. Επομένως και η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος δεν έχει καμιά ρεαλιστική βάση. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014, έπρεπε να γίνει κατανομή της περικομμένης ΣΑΤΑ σε έργα σύμφωνα με τα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε Δημοτικής Ενότητας και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες τους –μέσα από τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων- σύμφωνα με την υλοποίηση έργων προηγούμενων ετών καθώς και τα αιτήματα που διατυπώθηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης.
Ως παράταξη καταψηφίσαμε την πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 αφού δεν είναι σε μια κατεύθυνση
-προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
-βελτίωσης της ελκυστικότητας της εικόνας του Δήμου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
-βελτίωσης της κοινωνικής-οικονομικής ευημερίας των δημοτών.
-ανάπτυξης του Δήμου ως πόλο τουριστικής και πολιτιστικής έλξης.
Βρισκόμαστε στην πραγματικότητα σε μια  προεκλογική περίοδο, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, οι εκλογές δρομολογούνται για το Μάιο του 2014. Η συγκυρία αυτή επηρεάζει λοιπόν τόσο το πνεύμα, όσο και το περιεχόμενο των προτεινόμενων έργων, σύμφωνα  βέβαια με την πολιτική και τη στρατηγική που υιοθετεί και υλοποιεί η σημερινή δημοτική αρχή, σε μία προσπάθεια  να  αποσπάσει ψήφους από όλες τις πλευρές. Εμείς αντίθετα δεν υποσχόμαστε όλα σε όλους. Μεθοδικά και με πρόγραμμα θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας και στη γενικότερη ανάπτυξή του.
 Απέναντι στα έργα που κερδίζουν μόνο εντυπώσεις, αγωνιζόμαστε με το βλέμμα  όχι  στραμμένο στο παρελθόν, αλλά  στο μέλλον, με στόχο μια ανάπτυξη βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.
Θέλουμε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου να είναι η πόλη που μας αξίζει, μια πόλη σύγχρονη, όμορφη και λειτουργική για τους κατοίκους της, που θα αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, καθώς το λιμάνι θα έχει ρόλο πρωταγωνιστικό στη ζωή της, μια πόλη με πράσινο, με ελευθέρους χώρους για περίπατο και αναψυχή, με αναβαθμισμένο μεταφορικό δίκτυο και φυσικά κοινωνικές υπηρεσίες και αλληλέγγυες δομές για όλους, χωρίς διακρίσεις.