Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Αλληλεγγύη στη πράξη

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Νοεμβρίου 2013, προτάθηκε μειωμένο τιμολόγιο για την παροχή ύδρευσης της Εναλλακτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, που λειτουργεί στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου από το 1989, μετά από έγγραφη αίτηση της υπεύθυνης της Κοινότητας. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ βρίσκονται στο χώρο του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στη Διασταύρωση της Ραφήνας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κοινότητα είναι πλήρους διαμονής με 60 περίπου εξυπηρετούμενους τον μήνα.
Η χρέωση της ύδρευσης στη «Παρέμβαση» υπολογιζόταν από το γενικό κλιμακωτό τιμολόγιο του Δήμου που ισχύει γενικά για κατοικίες, και θυμίζουμε ότι η τιμή του κυβικού φθάνει στα 1,34€ για κατανάλωση από 100 κυβικά και άνω.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής –που είδε θετικά το θέμα- ήταν να υπάρξει για τη «Παρέμβαση» ειδική τιμή 0,74€ ανά κυβικό συν ΦΠΑ για όλη την κατανάλωση.
Διαφωνήσαμε με την πρόταση παρουσιάζοντας ως στοιχεία  το κόστος του Δήμου από την αγορά νερού από την ΕΥΔΑΠ αλλά και το μειωμένο τιμολόγιο που η ίδια η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει σε παροχές ύδρευσης του ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα. Χωρίς καμιά διάθεση να φανούμε ευχάριστοι αλλά αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελεί η Εναλλακτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση», προτείναμε η ειδική μειωμένη τιμή να προσαρμοστεί από 0,74€ σε 0,60€.
Με χαρά διαπιστώσαμε ότι η πρόταση της παράταξης μας έγινε ομόφωνα δεκτή.
Ταυτόχρονα ζητήσαμε από την  Δημοτική Αρχή να απευθυνθεί εγγράφως στην ΕΥΔΑΠ και να ζητήσει η τιμή του κυβικού ειδικά για την «Παρέμβαση» στο άμεσο μέλλον να έρθει στο επίπεδο της τιμής που η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει στην Αθήνα για το ΚΕΘΕΑ δηλ. στα 0,2864€ το κυβικό. Κάτι που τεχνικά είναι εφικτό από την κατανάλωση που καταγράφεται στον μετρητή ύδρευσης της «Παρέμβασης» κάθε τετράμηνο.

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ (από το http://www.kethea-paremvasi.gr )
Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι ένα από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα και σύμβουλου οργανισμού του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.
Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχει την έδρα του στην Αττική και απευθύνεται σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών άνω των 21 ετών και τις οικογένειες τους. Στοχεύει στην απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και την κοινωνική επανένταξη. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή άλλες ουσίες.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1989 με την ίδρυση της Εναλλακτικής Κοινότητας Παρέμβαση στη Ραφήνα και το 1992 εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πολυφασικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Στο πλαίσιο του θεραπευτικού προγράμματος λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα στην Αθήνα και στη Ραφήνα, θεραπευτική Κοινότητα διαμονής και Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης. Παράλληλα, λειτουργεί Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης για συγγενείς των εξαρτημένων.

Παρέχονται υπηρεσίες:
  • Βασικής ιατρικής φροντίδας/διασύνδεσης με φορείς υγειονομικής περίθαλψης
  • Κινητοποίησης και προετοιμασίας για ένταξη στη θεραπευτική κοινότητα
  • Ομαδικής και ατομικής συμβουλευτικής
  • Ομαδικής και ατομικής θεραπείας
  • Μεταθεραπευτικής φροντίδας
  • Πρόληψης υποτροπής και διαχείρισης της κρίσης
  • Νομικής υποστήριξης
  • Οικογενειακής θεραπείας
  • Συμβουλευτικής οικογένειας και ζευγαριών
Εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού