Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Η Βουλή τιμά το Πολυτεχνείο

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πολυτεχνείο 1973» διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων θέλοντας να τιμήσει τη συμπλήρωση 40 ετών από την εξέγερση των φοιτητών, τον Νοέμβριο του 1973.
Η έκθεση, που παρουσιάζεται στον συνεδριακό χώρο της Βουλής, επί της λεωφόρου Αμαλίας 22-24, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 στις 10:00 από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών από το αρχείο του αυτόπτη μάρτυρα των δραματικών γεγονότων του Πολυτεχνείου, γνωστού φωτορεπόρτερ, Βασίλη Καραγεώργου, η έκθεση παρουσιάζει τη φοιτητική εξέγερση εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας και τη βίαιη και αιματηρή καταστολή της.
Όπως σημειώνει ο Θανάσης Αλατάς, ο οποίος έκανε την επιλογή των φωτογραφιών που εκτίθενται, «οι φωτογραφίες αφηγούνται καρέ-καρέ τις δύσκολες εκείνες ώρες που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου ο ιστορικός μπορεί να σκύψει για να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της».
Πολλές από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και κυρίως στον ξένο τύπο, ενώ αρκετές ήταν μέχρι πρόσφατα ανέκδοτες.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του Νοεμβρίου 2013 και θα παραμένει ανοικτή για το κοινό από τις 10:00 μέχρι τις 18:00 καθημερινά, αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

Επίσης, με αφορμή τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου εγκαινιάστηκε έκθεση αφίσας και ντοκουμέντων στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66.
Οι αφίσες της έκθεσης καλύπτουν τρεις χρονικές περιόδους:
  • Από το 1966 μέχρι το 1967 με δύο αφίσες ντοκουμέντα της 4ης μαραθώνιας πορείας, αφιερωμένης στον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • Από το 1967 μέχρι το 1974 με αφίσες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Από το 1974 μέχρι το 2012 με αφίσες σχεδιασμένες από το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών νεολαιών.
Στην έκθεση συμμετέχει ο γλύπτης Χρήστος Τσιμπουρλάς, ενώ την αφίσα της έκθεσης φιλοτέχνησε ο σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης.
www.aftodioikisi.gr